Inkoon kunta nimityksiä

17.3.2016

Sara Moilanen KOK EU 24.3.2016

15.10.2015

Uusia jäseniä lautakuntiin 15.10.2015

 Inkoon valtuustonkokous 29.9.2014

Inkoon uusia valtuutettuja EU 2.10.2014

 

RKP:n Mari Sjöström valittiin Inkoon sivistystoimenjohtajaksi 29.9.2014

RKP:n yksinkertaisella enemmistöllä

 

RKP:n Monica Westermarck nimitettiin Inkoon yhdyskuntatekniikan päällikön virkaan

20.5.2013

RKP näköjään täyttää virat (jotka sorvataan henkilöille sopiviksi) oman puolueen henkilöillä.

22.9.2013

Vaatimukset kumoon Inkoossa

(Inkoo) Kunnanhallitus (PS:lla ei paikkaa hallituksessa) on hylännyt Soile Gustafssonin, Ilmari Viljasen ja Daniel Grönroosin oikaisuvaatimukset yhdyskuntateknisen päällikön valintaan liittyen. Kunnanhallituksen enemmistö oli sitä mieltä, että toukokuinen valintapäätös ei ole lainvastainen eikä sen kumoamiseen ole perusteita.

Gustafsson vaati päätöksen kumoamista lainvastaisena. Viljanen vaati puolestaan, että rekrytointi suoritetaan uudestaan ja kaikkia hakijoita kohdellaan yhdenvertaisesti. Grönroos perusteli oikaisuvaatimustaan kunnanhallituksen hyväksymillä viran kelpoisuusvaatimuksilla.

Kunnanhallitus valitsi keväällä tehtävään Monica Westermarckin haastatteluryhmän ehdotuksen mukaisesti. “Valittu henkilö täyttää viran kelpoisuusvaatimukset, ts. on muodollisesti kelpoinen hoitamaan virkaa. Lisäksi haastattelutyöryhmän enemmistö on katsonut valitun olevan sopivin hoitamaan virkaa“, kunnanhallitus vastaa. Edelleen todetaan, että kyseisen viranhaltijan kelpoisuutta tehtävään ei voida mitata yksinomaan teknisen alan koulutuksen perusteella.

Kunnanhallitus hylkäsi myös Grönroosin oikaisuvaatimuksen teknisen toimen organisaatiosta. Kunnanhallituksen mukaan organisaatio täyttää kuntalain vaatimukset.

Inkoo RKP:n paikallispoliittinen toiminta on närkästyttänyt monet

24.03.2013

Lauantai 23.3.2013  V-M L

Inkoon RKP on mitä ilmeisimmin aloittanut vapaan pudotuksen kohti naapurikuntansa Raaseporin RKP:n poliittista habitusta.

Siinä missä Raaseporin RKP näyttää viettävän viidakkoveitset hampaissa ainaista Ruotsalaisuuden päivää erään Mårteninsa kunniaksi, Inkoon RKP peesaa poliittisessa imussa napsimalla omaan herkkukoriinsa ”Hangon keksejä”.

Inkoo RKP:n paikallispoliittinen toiminta on närkästyttänyt monet sekä suomen- että ruotsinkieliset muiden puolueiden kuntapäättäjät.

Useammasta eri suunnasta on kuulunut napinaa puhtaasti poliittisten virkanimitysten mausta, joka maku on tuonut joillekin mieleen ”eltaantuneet pikkuleivät”.

Diplomi-insinööri Sten Öhman valittiin vastikään Inkoon kaavoituspäälliköksi, mikä valinta jäi pistelemään ikävästi joidenkin päälakea.

Onko niin, että Inkoossa RKP vie ja muut vikisevät?

Ja onko niin, että tämä vienti johtuu siitä, että eräiden Inkoon RKP:n heimopäälliköiden sormet syyhyävät jo viettämään ainaista Ruotsalaisuuden päivää raaseporilaisittain?

Herra Holmberg (r.) …

… eipäs nuolaista, ennen kuin tipahtaa!

Monet inkoolaiset ovat takuulla eri mieltä kanssanne.

Geneettinen valinta

Hankolainen Sten Öhman on diplomi-insinööri, joka on ollut monessa mukana.

Käyttäessäni ilmaisua ”monessa mukana”, niin tämän sekä yksityisen kaavoituskonsultin, virkamiesuran että poliittisen aktiivisuuden saavutuksissa verrattoman miehen CV suorastaan ”täyttyy askelista”, joihin vain harvat yksilöt kykenevät.

Sten Öhman on myös tullut tunnetuksi yksityisyrittäjyyden ja virkamiesuran luontevana yhdistäjänä. Tästä hankolaisilla on varmasti paljon kerrottavana.

Öhmanin hyvin näkyvä poliittinen karriääri on suorastaan sisäsyntyistä laatua, jota hän vuoden 2003 eduskuntavaalien yhteydessä kuvasi avoimen kauniin sanakääntein (Tekniikka & Talous, ” Diplomi-insinööri Sten Öhman, Rkp, Uusimaa”, ”Yrittämisen asialla”, 26.2.2003):

Rkp on suorastaan geeneissä.

Onhan nyt miestä uskottava, vaikka tietääkseni mainitulle sanakäänteille ei ole toistaiseksi löydetty tieteellistä näyttöä. Mitäs pienistä, sillä kehitys kehittyy ja ehkä se siellä jossakin odottaa löytymistään. RKP-geeni, nimittäin.

Tästä huolimatta Öhmania ei valittu eduskuntaan. Silti mies jaksoi laajamittaisten ja monien vuosikymmenien ajan kestäneiden kaavoituskonsultin tehtäviensä ohella toimia Hangon kunnallispolitiikassa, jopa kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

RKP:n kannattajien parissa ääniharavaksi osoittautunut Öhman lopulta koki, että politiikka vie liikaa aikaa ja häiritsee työntekoa. Muun muassa tästä syystä hän halusi siirtyä luottamusmiehestä virkamieheksi ”kirittämään Hangon kasvua”, mihin hän sai mahdollisuuden tultuaan valituksi Hangon tekniseksi johtajaksi vuonna 2006. Asiasta kertoi Turun Sanomat 12.8.2006 toimittaja Merja Ilpalan kirjoituksessa ”Sten Öhman haluaa kirittää Hangon kasvua: Ääniharava ryhtyi virkamieheksi”.

Samaisessa kirjoituksessa Sten Öhman toi esille erään haaveensa: Raaseporin suurkunnan, johon olisi kuulunut myös Hanko, Tammisaaren, Pohjan ja Karjaan ohella. Hangon osalta tämä haave oli kariutunut Hangon nihkeyteen. Raaseporin kaupunkihan toki syntyi ilman Hankoa edellä mainittujen muiden kuntien liitoksessa vuoden 2009 alussa. Öhman harmitteli asiaa Turun Sanomille antamassaan haastattelussa:

”- Raasepori olisi ollut rautainen yksikkö ja pystynyt uudistumaan sisäisesti. Olisimme olleet tasaveroisia Lohjan kanssa ja Lohjan rinnalla kilpailukykyisiä myös suhteessa Helsingin seutuun.”

Raaseporin monien asukkaiden suruksi, kaupunki ei osoittautunut kovinkaan rautaiseksi ja vielä vähemmän sisäisesti uudistumaan kykeneväksi yksiköksi. Ei Raasepori ole myöskään osoittanut ”tuon taivaallisia” merkkejä tasaveroisuudesta ja kilpailukykyisyydestä Lohjan kanssa.

Raaseporia on pikemminkin tituleerattu suoranaiseksi kuntaliitosten epäonnistumisen prototyypiksi. Tämän katastrofin pääsyyllisenä on mainittu nimenomaan RKP:n dominoima takapajuinen ja näköalaton paikallispolitiikka. Raaseporin RKP on keskittynyt keskittämään – siis todella keskittynyt – kaikkea hyvää Tammisaareen. Nykyinen kaupunginjohtaja Johansson (r.) toimikin aikaisemmin Tammisaaren kaupunginjohtajana.

Yhtäkaikki. Etelän Uutisten artikkelissa ”Sten Öhman aloittaa heinäkuun lopussa: Hangon teknisen viraston päällikköä odottavat suuret haasteet”, 19.7.2006, tuodaan esille Sten Öhmanin haastattelu ennen aloittamista Hangon teknisenä johtajana. Vaikuttaa siltä, että Öhman oli hyvin pikkutarkan kattavasti (!) selvillä siitä, mihin oli ryhtymässä. Kerrassaan vuolas haastattelu, ellei jopa yksinpuhelu. Täytyihän hänen tietääkin haasteista toimittuaan kaavoituskonsulttina ja etenkin kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Menneisyyden kaikuja Kopparnäsistä

Vuonna 2004 käytiin kiivasta sananvaihtoa aiheella ”Taistelu Kopparnäsin sielusta”. Tällä nimellä Arja Alho (sd.) kirjoitti Länsi-Uusimaan Kolumnissaan 12.8.2004 hyvin pisteliäin sanakääntein Kopparnäsin myymisestä Fortumilta uudenmaan virkistysalueyhdistykselle. Kaavoituskonsultti Sten Öhman sai kitkerää palautetta Arja Alhon terävästä kynästä. Öhman oli nimittäin laatimassa Fortumin ja Inkoon toimeksiannosta mainitulle alueelle kaavaa, joka merkitsi mittavaa tonttien myyntiä. Tämä kohu sai omia värityksiään kuuluisasta RKP:n sisäpiirissä kesken kaavoituksen tehdystä tonttikaupan esisopimuksesta, missä Kopparnäsin alueelta oltiin myymässä ”pöydän alta” RKP:n viestintäpäällikön perheelle mittava rantatontti.

Kannattaa perehtyä Arja Alhon kirjoitukseen!

Hangosta suunta kohti Inkoota

Eivät Hangon keksitkään kaiketi ikuisesti jaksa hymyillä, eikä niillä naamari aina loista kuin Naantalin aurinko. Kuinkas sitten kävikään?

Maaliskuun lopulla vuonna 2011 Hangon tekninen johtaja Sten Öhman ilmoitti yllättäen irtisanoutumisestaan Hangon kaupungin palveluksesta. Asiasta kertoi Hangonlehti 24.3.2011 otsikolla ”Kukaan ei ole korvaamaton”. Hangonlehden artikkelissa kerrotaan Öhmanin ratkaisun johtuneen siitä, että ”kaupunginhallitus halusi rajoittaa hänen mahdollisuuksiaan sivutoimiseen kaavoitustyöhön Maanmittari Oy Öhman-yrityksensä puitteissa.”

Töitä on varmasti riittänyt tällä miehellä. Ainakin Hangonlehden artikkelista saattoi päätellä sen.

Etelän Uutiset kertoi yllättäen 14.3.2013 otsikolla ”Öhmanista Inkoon kaavoituspäällikkö” seuraavaa:

”Kunnanhallitus on valinnut hankolaisen Sten Öhmanin Inkoon kaavoituspäälliköksi. Diplomi-insinööri Öhman on myös Hangon kaupunginvaltuuston jäsen ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja RKP:n edustajana. … Inkoon kunnanhallitus päätti Öhmanin valinnasta maanantaina äänin 6-2. Vähemmistöön jääneet Soile Gustafsson (sd.) ja Sari Wilhola (kok.) halusivat, että virka julistetaan vielä uudelleen haettavaksi.”

Mitä tästä opimme?

Miettikäämme hiljaa mielessämme ja tutkikaamme tunnossamme: … Kopparnäs … kaavoitus … Raasepori … Inkoon RKP … suorastaan geeneissä …


Ei kait Inkoota olla viemässä vauhdilla kohti Raaseporin kaaosta?

Nimitettiinkö Inkoon kaavoituspäällikkö poliittisin (RKP) perustein?

14.03.2013

Sten Öhman

Inkoon kaavoituspäällikkö

Inkoon kunnanhallitus valitsi kokouksessaan 11.3 kaavoituspäälliköksi Sten Öhmanin (Hangon kaupunginvaltuutettu RKP, Hangon kaupunginhallituksen varapj. RKP), Hangossa asuvan diplomi-insinöörin.Öhman on työskennellyt “aiemmin” mm. Hangon kaupungin teknisenä johtajana.

Virkaa haki määräajassa neljä henkilöä, jotka kaikki täyttivät viran kelpoisuusvaatimukset.

Öhman olisi halunnut vain 4-päiväisen, että pystyy paremmin hoitamaan oman kaavoitusyrityksensä töitä, kertoi inkoon kunnanjohtaja Jarl Boström.

Kunnanhallitus käsitteli valinta-asiaa jo aikaisemmin tämän kuun alussa, tuolloin asia jätettiin pöydälle. Maanantain kokouksessa esitettiin, että virka laitetaan uudelleen hakuun, sillä haastattelutyöryhmä ei ollut päässyt yksimieliseen tulokseen. RKP:n Erik Holmberg teki tästä eroavan ehdotuksen, jossa virkaan ehdotettiin Sten Öhmania (RKP). Kannatettu ehdotus siirtyi äänestykseen, jonka Holmbergin ehdotus voitti 6-2. Vähemmistöön jääneet Soile Gustafsson (sd) ja Sari Wilhola (kok) halusivat, että virka julistetaan vielä uudelleen haettavaksi.

Kunnanvaltuusto perusti kaavoituspäällikön viran vuoden alussa uuden hallintosäännön mukaisesti. Kaavoituspäällikön työtehtävänä on vastata kunnan maankäytön suunnittelusta.

Kaavoituspäällikön valintaa valmisteltiin kunnanhallituksen puheenjohtajiston ja teknisen lautakunnan puheenjohtajan toimesta.